Ik was vorige maand (zie: Het onverdraaglijke zwijgen) nog wat naïef om veronderstellen dat alleen Xi Jinping, onbetwiste leider van China, het licht had gezien ten aanzien van de grote klimaatcrisis die de wereld teistert. De grote COP26 bijeenkomt in Glasgow leerde anders.
Er is eigenlijk weinig toe te voegen aan de samenvatting die Ferdinand Meeus geeft op https://opiniez.com/2021/11/09/klimaatconferentie-cop26-een-grote-flop/ferdinand-meeus/ van de bijeenkomst in Glasgow:
“Van 31 oktober tot 12 november vindt de internationale klimaatconferentie COP26 plaats in Glasgow. We hebben het over Conference of the Parties nummer 26. Deelnemers zijn de landen die het Klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend, waarbij ze plechtig beloofden de opwarming van de aarde te beperken tot 2°C, liefst tot 1,5°C. Alle landen hebben daartoe vrijwillig nationale plannen ingediend om de CO2-uitstoot te verminderen. De EU is koploper met de Green Deal van Frans Timmermans en de belofte om zero CO2-uitstoot tegen 2050 te realiseren.
De wereldwijde CO2-uitstoot per land ziet er zo uit: China staat met voorsprong op nummer één. Gevolgd door de USA, India en Rusland. De uitstoot van Nederland en België is respectievelijk 0,5% en 0,3%. De EU als geheel omvat ongeveer 9% van totale uitstoot. De EU heeft als eerste aangekondigd om tegen 2050 de uitstoot van CO2 naar NUL terug te brengen. De waanzin van dit Europese klimaatbeleid zit in de cijfers. Omdat zowel China, India en Rusland hun uitstoot nog zullen verhogen, zal het eindresultaat in 2050 uitkomen op een hoger niveau.
Hoofdreden COP26: The Money
De hoofdreden van deze vergadering was eigenlijk: hoe gaan we die beloofde honderd miljard dollar per jaar uit het Akkoord van Parijs van 2015 verdelen tussen de arme landen? Te beginnen met de vaststelling dat de rijke landen het beloofde bedrag nog niet volledig op tafel hebben gelegd. Over dat klimaatgeld was ook nog wat verwarring. Kon die belofte nu in de vorm van giften, leningen met of zonder rente of investeringen allemaal worden opgeteld tot een jaarlijkse honderd miljard?
Veel rijke landen hadden ook ontwikkelingsprojecten als ‘klimaatgeld’ ingebracht. En dat vonden de arme landen dan weer niet gerechtvaardigd. De geldkwestie ging vast en zeker het meest verhitte gespreksonderwerp worden in Glasgow. Vandaar dat veel Afrikaanse landen met delegaties van 50 tot meer dan 300 personen waren overgevlogen om die levensbelangrijke financiële details uit te werken.
En de wegblijvers zijn….
President Xi van China, met de grootste CO2-uitstoot, heeft zijn kat gestuurd naar Glasgow en gaat rustig verder met verhoging van CO2-uitstoot op basis van hoofdzakelijk steenkool. China heeft wel beloofd om tegen 2060 naar nul uitstoot te gaan. Maar dat is een niet-bindende ‘belofte’ die voor de opvolgers is van President Xi.
President Poetin van Rusland vond het niet nodig om af te reizen naar Glasgow. Poetin is een pragmaticus en laat het alarm toeteren over aan de westerse wereld.
India, nummer drie in wereldwijde CO2-uitstoot, heeft een stunt uitgehaald met uitgestoken tong. Minister-president Modi beloofde in Glasgow tegen 2070 zijn land naar nul uitstoot te brengen, terwijl op dezelfde dag zijn minister aankondigde om voluit voor meer steenkoolproductie te gaan. Het is goed om te weten dat Modi nu al 71 jaar is. Dus hij belooft in Glasgow iets te doen in vijftig jaar, waarbij hij vakkundig de hete rijst doorschuift naar de opvolgers van zijn opvolger. Zo gaat dat dikwijls met klimaatbeloftes.”
Proefballon
Er werd in Glasgow nog een proefballon opgelaten om te laten zien hoe serieus de Westerse landen waren ten aanzien van de grote klimaatdreiging. Is “Het Westen”, als de grote gangmaker van de ‘energie-wende’, ook werkelijk van mening dat de extreme weersgebeurtenissen veroorzaakt worden door de koolstofemissies? Als dat zo is, zou het dan niet reëel zijn om te veronderstellen dat de veroorzakers van deze crisis-situaties ook geldelijk hun verantwoordelijkheid zouden nemen?
Moet er dan niet een compensatie voor de geleden schade voor de ontwikkelingslanden komen? Een fonds om de zogenaamde loss and damage te compenseren? Dan gaat het dus over de schade door klimaatrampen die het Zuiden vandaag al heel hard treffen: droogtes, mislukte oogsten, orkanen en overstromingen.
Geen rare eis in dat opzicht, maar “wij” weigerden simpelweg om de gelden bijeen te brengen om zo’n fonds te doen slagen. Daar was ook wel reden toe natuurlijk, extreem weer hoort nu eenmaal bij het klimaat, maar volgens het IPCC (“de Wetenschap”) was hierover wel reden om te twijfelen…
We hebben van onze -westerse- berichtgevers al veel gehoord over de onmogelijke positie waarin het westen werd gebracht door de halsstarrige houding van China en India. Maar hoe kijkt men er daar tegenaan?
Op https://www.pvda.be/cop26_greenwashfestival_van_het_noorden, vertelt de Indiase historicus, journalist en directeur van het Tricontinental Insitute of Social Research Vijay Prashad, over zijn kijk op de mislukking van Glasgow:
“De westerse landen willen nu vooral de schuld voor de klimaatopwarming afschuiven op groeilanden als India en China. Behoorlijk hypocriet, als je weet dat 92% van de historische uitstoot sinds 1850 uit Noordelijke landen komt. Ook vandaag is de ton CO2-uitstoot per inwoner in het westen veel groter. Zo is die van de VS meer dan 15 ton CO2 per inwoner, tegenover 7,4 ton per inwoner in China of net geen 2 ton per inwoner in India.
Ten slotte zijn veel van de broeikasgasemissies die in het Zuiden worden uitgestoten het gevolg van goedkope productie voor de westerse markt. “De westerse landen outsourcen hun vervuiling en zeggen dan dat wij minder moeten uitstoten”.
Niet thuis
Dat de rijke landen geen zin hadden in een dergelijk fonds, laat eigenlijk al zien dat misschien ook de meeste westerse landen eigenlijk nog nauwelijks geloven in de hel en verdoemenis sprekende teksten van het laatste IPCC rapport (AR6). En daar is dan ook alle aanleiding toe, zoals ik al in mijn eerdere blogs hierover heb duidelijk gemaakt.
Een nieuwe hockey stick (nadat de oude al overtuigend naar het rijk der fabelen was verwezen), nieuwe klimaatmodellen die nauwelijks beterschap beloven ten opzichte van de oude gefaalde modellen, verwijzingen naar opwarming zonder enig bewijs dat kooldioxide hiermee iets te maken zouden hebben (dat bleek met een afnemend wolkendek te maken te hebben).
Niet geheel verassend blijken ook de regeringen van China en India het nodige aan klimaatonderzoek te doen en de resultaten hiervan blijken waarschijnlijk helemaal niet overeen te stemmen met die van het IPCC.
Vijay Jayaraj (Research Associate at the CO2 Coalition, Arlington, Va., en woonachtig in Bengaluru, India blogt bijvoorbeeld in https://wattsupwiththat.com/2021/11/17/the-facts-reporters-exploit-normal-weather-to-fan-climate-fear/ over de belachelijke alarmistische berichtgeving in Sky News over overstromingen in Chennai (vroeger: Madras) India. Aan de hand van onderzoek van het Climate Data Service Portal, Indian Meteorological Department (IMD).maakt hij korte metten met het ‘nieuws’ van Sky.
Maar wat was dan de nieuwe informatie die aanleiding zou geven om over te schakelen op “groene” maar zeer onzekere energie?
Niet onwelgevallig
Behept met een enigszins cynische natuur als ik ben, vraag ik me af of de stellingname van de westerse landen niet ook is ingegeven door de almaar duidelijker wordende problematiek om de ‘energie-wende’, met de huidige technische mogelijkheden tot een succes te maken.
Menton komt in https://www.manhattancontrarian.com/blog/2021-11-14-we-can-be-thankful-that-cop26-has-ended, wat mij betreft met een zinvolle analyse als hij stelt:
At this point, there are basically two paths that the world might take in the movement toward so-called “decarbonization” of the energy system:
-
Path 1 is the path of strict world socialism. Of course, this is the preferred path of climate activists and UN bureaucrats. In this scenario, the entire world is forced, through binding international agreements, into an energy straightjacket, mandating reduction and then elimination of the use of fossil fuels within two or three decades at most.
-
Path 2 is what happens when there are no compacts with material binding worldwide energy restrictions. On this path, everybody talks a good game about decarbonization but, lacking meaningful binding agreements, most of the countries, with most of the population, continue to pursue whatever energy system is most reliable and cost effective. In practice that almost inevitably means fossil fuels for most to all applications.
Geef een reactie