Tegen de achtergrond van deze hoeveelheden; hoe kan de Raad van State er dan toch toe komen om al bij een hoeveelheid van 0,07 gram per hectare al een mogelijk significant negatief effect te veronderstellen? En sterker nog; hierover niet terug worden gefloten door het Europese Hof?
In de vorige blog heb ik al stilgestaan bij de voorstellen van Minister Dijkgraaf over de rol van de wetenschap bij de politieke besluitvorming. Hierbij heb ik het voorbeeld aangehaald van de wetenschapper die bij de Minister melding maakt van het broeikaseffect en de eigenlijk onmogelijke reactie van de politicus op een dergelijke mededeling.
Waar het probleem met name tot uitdrukking komt is in deze stikstof-casus mooi te zien. De Minister (of liever: zijn vakambtenaren) is natuurlijk prima in staat om de logische lijn van een wetenschappelijk betoog te volgen, maar hij is (net zo min als de wetenschapper zelf) in staat om te zien wat in deze redenaties mist…
Zonder een volledig beeld van de stikstofbalans van een stuk natuurgebied is het namelijk niet mogelijk om de rol van een van de stikstofbronnen in te schatten. Maar dat moet je wel weten; en dat is nou net wél de verantwoordelijkheid van de wetenschappers, die hierin in de stikstofdiscussie (maar ook de broeikasdiscussie) al jarenlang te kort schieten.
Het is daarom extra wrang dat de Minister oproept tot morele zelfcensuur door alle niet officiële bronnen (overeenstemmend met een zelf bedachte consensus) als tegenkracht en verspreider van nepnieuws te diskwalificeren…
Bij de stikstofdiscussie heeft dit alles geleid tot grote misinterpretaties. Het feit dat in veengronden al bij hele lage stikstofconcentraties toch stikstof-minnende planten groeien, ligt naar alle waarschijnlijkheid niet aan de bijzondere gevoeligheid van veen voor stikstofdepositie (de kritische depositie waarde voor hoogveen ligt nu op 400 mol per hectare per jaar, (nog geen 5,6 kg)). Daarmee ga je immers voorbij aan het gegeven dat er grote hoeveelheden stikstof liggen opgeslagen in veengronden, waarvan 250 kg per jaar wordt vrijgemaakt door micro-organismen (nalevering). Wanneer je daar geen oog voor hebt, ga je hele verkeerde conclusies trekken.
Maar waarom ging dan Europa’s hoogste gerechtshof hierin mee? Nu, dat deden ze ook niet. Het Europese Hof viel over de krakkemikkige onderbouwing van het Nederlandse PAS. (“we kunnen nu uitbreiden, omdat er in de toekomst minder stikstof zal worden uitgestoten”)
Over de belangrijkste kwestie; (Wanneer geeft een stikstof-bijdrage een verwaarloosbaar effect?) wilde de het Hof zich niet uitspreken:
“108. Het Duitse Bundesverwaltungsgericht is echter duidelijk minder streng bij het vaststellen van een de-minimisdrempel voor stikstofdepositie. Onder vakgeleerden zou er namelijk consensus over bestaan dat in het geval van een zeer hoge belasting van de betrokken habitats een extra belasting van niet meer dan 3 % van de „critical load” onmogelijk kan leiden tot significante veranderingen in de feitelijke staat of tot een significante beperking van het herstel van een gunstige staat.(54) Of deze vaststelling van de Duitse rechtspraak alles bij elkaar genomen verenigbaar is met artikel 6, lid 3, van de habitatrichtlijn, hoeft hier niet te worden uitgemaakt. De uitspraak vormt echter eveneens een aanwijzing dat in elk geval de duidelijk lagere Nederlandse drempel- en grenswaarden wetenschappelijk gefundeerd kunnen zijn.
109. Los van deze aanwijzingen dient de bevoegde nationale rechter te beoordelen of voor de Nederlandse drempel- en grenswaarden inderdaad met voldoende zekerheid kan worden aangetoond dat de nadelige gevolgen niet significant zijn.”
Waarom het Hof meent dat een lagere waarde een aanwijzing is voor de wetenschappelijke fundering is mij een raadsel, maar het ging dus over de onderbouwing. Bij een wat andere logica was er waarschijnlijk geen probleem geweest, bijvoorbeeld:
“De toename van deposities, als gevolg van projecten, zal acceptabel zijn, omdat ervoor wordt zorg gedragen, dat bij iedere uitbreiding van de stikstofemissie, compenserende (mitigerende) maatregelen worden getroffen in de, mogelijk, gedupeerde Natura 2000 gebieden.”
Ook hadden we een ander verspreidingsmodel kunnen kiezen; het is al eerder aangekaart; Aerius blijft doorrekenen aan een theoretische logaritmisch afnemende stikstofconcentratie, die dus nooit de nul-lijn zal raken (zie onderstaande figuur).