Maar goed, de professoren gaan verder:
“Bovendien versterkt te veel stikstof de effecten van langdurige droogte door klimaatverandering. Het maakt bomen en planten veel gevoeliger voor watertekort, doordat ze ondieper wortelen.”
Hé, misschien zou de aanpak van hydrologische problemen dan dus best wel een goed idee zijn geweest? Maar goed, volgens mij helpt bemesting juist wel om de plant tot optimale ontwikkeling (dus inclusief het wortelstelsel) te komen. Waarom zouden de wortels ondieper wortelen; het grondwater zit toch diep genoeg in Nederland?
Een nadere wetenschappelijk onderbouwing (of verwijzing hiernaar) van deze hypothese is volgens de briefschrijvers blijkbaar ook niet nodig.
Maar er zijn meer problemen:
“De huidige intensieve landbouw stoot bovendien te veel broeikasgassen uit als methaan en lachgas en tast de waterkwaliteit aan via uitspoeling van nitraat en fosfaat. Stikstofreductie, natuur- en waterkwaliteit en klimaatverandering zijn dan ook nauw verweven.”
Nee, dat is niet zo heren (en dames), klimaatverandering heeft helemaal niks met de stikstofproblematiek, zoals die nu in Nederland aan de orde is, te maken. Ik snap sowieso niet goed dat natuur- en waterkwaliteit hier in een adem genoemd worden.
Het gaat nog verder:
“Daarnaast werkt stikstofdepositie onvoldoende als ecologische versnippering niet wordt aangepakt. Door steeds grotere, intensief gebruikte percelen zijn heggen, slootjes en overhoekjes, levensaders voor planten en dieren, vaak verdwenen, zowel tussen natuurgebieden als binnen agrarisch gebied. Die kunnen juist helpen in de omslag naar natuurinclusieve voedselproductie.”
Stikstofdepositie werkt onvoldoende als de ecologische versnippering niet wordt aangepakt???
Misschien gaat het over de aanpak van stikstofdepositie? Maar goed, dit is toch niets wat met stikstofdepositie te maken heeft? Ik begrijp dat de professoren moeite hebben met grootschalige landbouw, maar het zou goed zijn om de discussie op dit punt een beetje zuiver te houden.
Natuur-inclusieve voedselproductie is mooi en het zou nog mooier zijn als de professoren zouden inzien dat je niet per se de helft van de vleesproductie hoeft in te krimpen om dit te bewerkstelligen.