Wanneer U Al Gore’s feitenrelaas over de klimaatverandering een eye-opener vond, dan moet U deze video zeker kijken, want het feitenmateriaal wordt hier ook heel integer gepresenteerd, door iemand die eigenlijk alle stikstofclichés moeiteloos aan elkaar rijgt. En bovendien meent dat ‘the science al lang gesetteld’ is. Het tempo ligt wel wat hoger dan bij Gore’s docu, dus het is opletten geblazen, maar hieronder heb ik zijn verhaal nog even samengevat.
Chronologisch krijgen we het volgende te horen:
1) stikstofcrisis was vroeger mestoverschot en zure regen.
2} Nederland is van oudsher een heel voedselarm landschap (hoogvenen en zandgronden) we hebben dus heel veel planten die gewend zijn aan voedselarme situaties.
3) laatste honderd jaar sterk is dit alles veranderd door kunstmest; vroeger waren al die gebieden heel arm, maar nu kunnen we ineens overal aan landbouw doen; nu is alles voedselrijk en door die paar soorten die juist wel groeien met stikstof (brandnetel, braam) wordt het landschap veel saaier.
4) beheer helpt dan niet: “je kunt niet met beheer de effecten van stikstof ongedaan maken”.
5) stikstof verzuurt ook; Je kunt het zien want zure regen zorgt voor licht zand (duinen). De bodems zijn zuurder geworden; uitspoeling mineralen is dan ook een probleem en daardoor verdwijnen soorten. Heel veel insecten krijgen hierdoor onvoldoende mineralen binnen, zoals de bruine vuurvlinder die door het mineralentekort in Zuring (waar de rupsjes van eten) uitsterft.
6) Waarom moeten we ons tegen stikstof beschermen? We moeten natuurlijk voor ons landschap zorgen, maar daarnaast is er de juridische basis. De Nederlandse rechters hebben gezegd dat we te slecht voor de natuur zorgen. Het moet ook van Brussel; Nederland heeft afspraken gemaakt met andere landen over bescherming van de markt. Meer verontreiniging toestaan zorgt voor oneerlijke concurrentie.
Er zijn minimum eisen ten aanzien van de natuurkwaliteit vanuit Europa, op basis van de Natura 2000 regelgeving. Hierover zijn slimme afspraken gemaakt binnen Europa, maar Nederland houdt zich hier al decennia niet meer aan.
7) We moeten wel opschieten, als we moeten wachten tot 2035 zijn we te laat.
8) We hebben ook te maken met een te lage grondwaterstand, slechte waterkwaliteit en versnippering van hetlandschap; Dat moeten we aanpakken. Dan pas kunnen we eerlijk handelen en onze ecosystemen behouden.
Nu ben ik al op diverse punten van dit betoog eerder ingegaan, maar, zoals in de vorige blog al aangegeven: Het maakt voor de ‘groene zaak’ blijkbaar niet uit wat je precies zegt, als je het maar vaak zegt. Dat komt de geloofwaardigheid ten goede.